A hajóról

Mi is az a sárkányhajó?

A sárkányhajó egy hagyományos terv alapján megépített kenu típusú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít.

A hajótest 12,49 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt 13,5 méter hosszú,
szélessége 1,15 méter, súlya: 250 kg.

A lapát hosszának 105 és 130 cm között kell lennie. Európában is a hong-kongi szabvány az elfogadott, amely lefelé szélesedő tollú kenu lapát. A toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mindkét oldala, amelyben kanál nem lehet.

A hajó és lapát formája és méretei az Európai Sárkányhajó Szövetség által meghatározottak.

16-20 lapátos, két oldalt arccal előre ülve egy tollú kenu lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót.

A dobos háttal a menetiránynak ülve, elöl foglal helyet, a tapasztalt kormányos pedig a hajó farában állva, egy rögzített kormánylapáttal kormányoz és összehangolja az evezősök munkáját.

A sárkányhajózás nem igényel különösebb előképzettséget az úszni tudáson kívül. Bárki, aki fogékony az új iránt, szereti a vizet, kipróbálhatja ezt az újfajta kikapcsolódási lehetőséget.
Nők és férfiak nemre és korra való tekintet nélkül evezhetnek a győzelemért. Rendkívül alkalmas csapatépítésre, közösségi szellem formálására.

Nincs még egy olyan csapatsport, mint a sárkányhajózás, amelyben egy közös célért két labdarúgó-csapatnyi ember küzd.

 

 
Copyright © 2015. All Rights Reserved. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának üzleti célú terjesztése, másolása tilos, illetve a tulajdonos hozzájárulásával lehetséges.

Tulajdonos: Tatai Sárkanyhajó és Termeszetjaró Közhasznú Egyesület, adószám: 18616112-1-11