Szabályok

Versenytávok

A sárkányhajó versenyeken általában 200 és 500 m-es távokat rendeznek, de a pálya adottságaitól függően a szervezők időnként felveszik a programba az 1000 m-es, illetve 2000 m-es számokat is. Az utóbbiakat körpályán rendezve, ez igen látványos.


A versenyeket evezőspálya szélességű, bójákkal kijelölt pályán tartják. A rendezők biztosítják mindig a megfelelő számú hajót, így a résztvevőknek nem kell a szállításról gondoskodniuk. Ennek ellenére a versenyszabály megengedi, hogy a legénységek a saját hajójukban induljanak, amelyet a többi hajó súlyához igazítanak (2 kg eltéréssel). Ezzel a lehetőséggel nem szoktak élni a csapatok. A versenyfutamok előtt sorsolással döntenek, hogy melyik legénység melyik pályán versenyez, amelyikhez mindig ugyanaz a hajó tartozik, így a rajtszámokat nem kell állandóan cserélgetni.

Versenyosztályok

A versenyeket nyílt (általában tiszta férfi), női és vegyes osztályban rendezik. A vegyes legénységben minimum 8, maximum 12 nőnek kell eveznie. A dobos és kormányos lehet ellenkező nemű is. Versenyeket tartanak 40 év felettieknek (senior) és 18 év alattiaknak (junior) is.

Mi a legénység és mi a csapat?

A versenyeken minimum 16, maximum 20 fő lapátos, 1 fő dobos, 1 fő kormányos és 4 fő tartalék alkot egy legénységet (crew). A versenykiírás határozza meg, hogy a nemzetközi versenyeken hány legénység képviselhet egy országot osztályonként. Egy osztályban mindig ugyanaz a legénység indulhat a 250, 500, illetve 1000 méteres távokon. A futamok előtt a cseréket nem kell bejelenteni írásban, hanem névsor ellenőrzésekor csak a nevezési lapon szereplő 26 főből kerülhet a hajóba a 20-22 versenyző.
Egyes versenyeken a helyi adottságoktól függően (pl. nagy hullámok) a rendezők a lapátosok számát csökkenthetik 16 főre is.
Egy versenyen, egy nemzetet vagy egy klubbot képviselő legénységek alkotnak egy csapatot.

 
Copyright © 2015. All Rights Reserved. Minden jog fenntartva.
A weboldal tartalmának üzleti célú terjesztése, másolása tilos, illetve a tulajdonos hozzájárulásával lehetséges.

Tulajdonos: Tatai Sárkanyhajó és Termeszetjaró Közhasznú Egyesület, adószám: 18616112-1-11